GdVO4

GdVO4 wordt al reeds gebruikt als MRI contrast middel aangezien deze stof paramagnetisch is. Nu gaan we een klein deel van de gadolinium (Gd) atomen vervangen door neodymium (Nd). Deze Nd atomen zijn verantwoordelijk voor de emissie en absorptie in het nabije infrarood. Hieronder ziet men een figuur waar de absorptie en emissie van het materiaal wordt weergegeven. De sterke absorptie- en emissielijnen zijn alleen te danken aan Nd. 

Deze figuur vertelt alles wat men moet weten over het materiaal. De blauwe lijn is de absorptie van energie door Nd. Hier ziet men 2 pieken en waarbij de piek op 808 nm het grootste is. Deze piek maakt het gemakkelijk om het materiaal van energie te voorzien, het materiaal maakt gebruik van deze energie voor de emissie van licht. Lasers die een emissie hebben bij 808 nm zijn heel gemakkelijk te vinden en gebruiksvriendelijk waardoor deze lasers een goede kandidaten zijn om het materiaal te exciteren. Hierbij valt op te merken dat de absorptie zich in het eerste optisch venster bevind, waardoor dit licht een grote penetratiediepte heeft.

De emissie daarentegen (in het oranje) kan men vinden in het tweede optisch venster. Hier kan men terug 2 grote pieken onderscheiden die van belang kunnen zijn voor de applicatie. De eerste piek rond 1062 nm is veruit de grootste. Deze ligt perfect in het gebied waar een InGaAs detector heel gevoelig is, en de laatste tijd zijn deze camera's steeds meer betaalbaarder geworden.

Hetgeen dat nog onderzocht moet worden is welke concentraties van Nd de beste zijn en hoe men het materiaal het beste gaat maken. Deze twee dingen kan men lezen in mijn thesis als u hierover meer informatie wilt verkrijgen, of in de paper dat we gaan uitbrengen.